Allmän kurs i Malmö

Kultur och samhällen i Europa – Start 18 augusti 2025

Ansökningstiden är slut – ansökan stängd

Teman för läsåret är Tyskland och Frankrike. Historia, samhällssystem, geografi och natur.

Höstterminen 2025 är temat Tyskland. Skeenden och krafter som påverkat utvecklingen genom historien till det Tyskland vi ser idag. Även det som  hände i övriga Europa som påverkat Tyskland och hur Tyskland påverkat övriga Europa.

Vårterminen 2026 är temat Frankrike. Skeenden och krafter som påverkat utvecklingen genom historien till det Frankrike vi ser idag.

Franska revolutionens betydelse för utvecklingen i Frankrike och övriga världen. Sverige var i högsta grad inblandad i revolutionen och spelade vid vissa skeden en aktiv roll.

Vad kan vi idag lära oss av Tysklands och Frankrikes historia och hur har Tysklands och Frankrikes historia påverkat Europa?

Gymnasiegemensamma ämnen:

Historia: Ge en översikt över landets historia, samhällets framväxt och geografiska förutsättningar. Befolkning, språk och kultur.  

Svenska: Med ledning av en bok om Tyskland respektive Frankrike och andra medier utveckla förmågan till källkritik och källtillit.  

Samhällskunskap: Länders framväxt, historia, nutid och framtid. Politiskt system, sociala förhållanden.  

Religion: Religionens betydelse historiskt och nutid för landets utveckling. 

Naturkunskap: Natur, klimat och geografi. 

Engelska: I vissa moment används artiklar och nyheter på engelska.  

Arbetssätt:

Lärarledda lektioner, föreläsningar, deltagarnas egna uppgifter som redovisas för gruppen och gruppdiskussioner. 

Litteratur: Böcker om Tyskland och Frankrike

Tid och plats:

Hösten 2025 Tyskland: Start onsdag 18 augusti 2025      Kursslut:  Onsdag 19 december 2025
Våren 2026 Frankrike: Start måndag 19 januari 2026        Kursslut: Måndag 29 maj 2026
Kurstid:Kursen går under två terminer med en omfattning om 50 % ht, måndagar och onsdagar 9.30-15.00.  

Plats: Porslinsgatan 3, Malmö. ABF Mosaiken, våning 3

Studiemedel: Studier på Folkhögskola ger rätt till studiemedel från CSN enligt befintligt regelverk

Intyg: Kursen kan ge rätt till behörighetsintyg och studieomdöme. Information om detta ges i samband med kursstart. Samtliga kursdeltagare får kursintyg efter genomförd kurs.

Närvaro: För intyg krävs tillräcklig närvaro för att lärarna ska anse att du fullföljt kursen. För studerande med CSN finns särskilda regler

Lärare:
Lennart Hallengren  0723166375

Anders Magnhagen  0705496286

Kostnad
All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri.  Skolan har dock rätt att ta omkostnadsavgift för material, litteratur och studiebesök.  Genom överenskommelse med PRO i Malmö tas ingen omkostnadsavgift ut för denna kurs

Ansökan och mer information:

Sista ansökningsdag: 27 april.

Ansökan skall vara skriftlig. Du kan ansöka via formuläret nedan, eller kontakta skolan för blankett. Välkommen att kontakta oss på telefon: 0291-21223, helgfri vardag 10.00-12.00, 13.00-15.00, eller skicka e-post till kurser@pros.fhsk.se

Frågor om kursen kontakta Lennart Hallengren, 072-3166375

Om Folkhögskolans Allmänna Kurs 

Allmän kurs ger dig möjlighet att läsa in grundskolan och gymnasiet. Du kan läsa Allmän Kurs även om du redan fullgjort studier på grund och gymnasienivå.  Slutförda studier på gymnasienivå ger dig grundläggande behörighet för att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Om du önskar få behörighet för fortsatta studier varierar studietiden utifrån din utbildningsbakgrund. Då gör du tillsammans med din lärare upp en studieplan för behörighet.  På Allmän kurs får du inte betyg utan ett studieomdöme, som ligger till grund för antagning till högskola i en särskild kvotgrupp. Du bestämmer själv om du vill ta ut ditt studieomdöme.  

De allmänna ämnen som ingår i studier på gymnasienivå är svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, naturkunskap och religion. 

På PRO Folkhögskola läser vi de allmänna ämnena tematiskt. Det betyder att vi inte har ämneslektioner utan ämnena ingår i kursens tema.