Friluftsliv och ledarskap

Kursstart 18 augusti 2025

Vill du få inspiration, friluftsglädje och nya idéer tillsammans med andra? 

Vill du vara med och dela erfarenheter och utveckla naturaktiviteter?Då är det här kursen för dig! 

Kursens mål: 

Kursens övergripande mål är att ge ökad kunskap och metoder att utveckla och leda natur- och friluftsaktiviteter.  

Delmål i kursen är att: 

  • Att under kursen både belysa ledar- och deltagarperspektiv vid naturnära aktiviteter.
     
  • Deltagaren får god kännedom om modellen ”Sju landmärken för hälsa och hållbar utveckling” av Johan Hallberg. 
     
  • Kursdeltagarna blir introducerade till Naturvårdsverkets tio nationella friluftsmål. 
     
  • I ett aktivitetslabb kommer gruppen formulera idéer på natur- och friluftsaktiviteter. 
  • Ett långsiktigt effektmål är erfarenhetsutbytet i gruppen och en närmare kontakt med andra personer i landet som arrangerar friluftsaktiviteter. 
     

Innehåll: 

PRO Folkhögskola erbjuder kursen Friluftsliv och Ledarskap för ett rikt friluftsliv tillsammans. Under två års tid har folkhögskolan utvecklat friluftskurser i Gysinge och i samverkan med PRO-distrikt Västmanland och Region Örebro län. Vi erbjuder nu den tredje terminslånga omgången av kursen Friluftsliv och Ledarskap under höstterminen. Vi vill dela med oss av våra erfarenheter och metoder till fler i landet. Kanske är du till exempel friskvårdsansvarig eller aktivitetsansvarig idag eller nyfiken på att bli det framöver? 

Kurserna har stärkt både den sociala och miljömässiga hållbarheten och bidrar till utveckling inom ett efterfrågat område.     

Fokus för kursen är att utveckla aktiviteter relaterat till våra årstider och även se hur det kan stärka den sociala sammanhållningen. Naturens hälsoeffekterkommer att belysas och tack vara boken Hemma därute av Åsa och Mats Ottosson får deltagarna ta del av en handbok i naturnärhet. Kursen kommer att erbjuda ett erfarenhetsutbyte och möjlighet att få inspiration av varandra. Några gästföreläsare kommer också att bjudas in till våra digitala lägereldar. Vi kommer även tillsammans utforska hur vi kan utveckla ett utbud av natur- och friluftsaktiviteter.   

Arbetssätt:  

Vi träffas regelbundet på digitala lägereldar via verktyget zoom. Vi studerar fältet natur och friluftsliv ur flera perspektiv som beskrivs under kursens målformulering. Kursledaren planerar föreläser och leder kurstillfällena. Mellan kursträffarna sker sökning och efterforskning av information av kursdeltagarna och vi delar med oss av våra erfarenheter. Kursen kombinerar lektioner, föreläsningar och diskussioner i grupp. Upplägget bygger på medskapande och som  kursdeltagare bjuds du in till delaktighet och att berätta om något område relaterat till friluftsliv som intresserar dig lite extra. 

Litteratur: 

Boken Hemma därute är kursbok som vi läser under terminen och det är en handbok i naturnärhet av Åsa och Mats Ottosson. Boken blev utsedd till årets pandabok 2023 av Världsnaturfonden WWF. Det är en kombinerad inspirations- och instruktionsbok.   

Kursens omfattning: 

25% 

Kurstider: 

Kursen startar måndagen den 18 augusti och avslutas torsdagen den 18 december. De digitala lägereldarna är på måndagar klockan 9.00-11.00 och torsdagar klockan 9.00-12.00. Mellan kurstillfällena ges uppgifter som driver kursen framåt. 

I samband med de digitala lägereldarna finns kursledaren på plats på zoom 30 minuter för tekniksupport, frågor eller handledning innan kursträffen och 30 minuter efter utsatt tid i schemat. 

  

 

Kostnad: 

Undervisningen är avgiftsfri. Kursboken Hemma därute av Mats och Åsa Ottosson kan varje kursdeltagare låna på biblioteket eller köpa. 

Förkunskaper: 

Det krävs inga förkunskaper för att delta på kursen. 

Kursansvarig lärare:  

Maria Lindgren, maria.lindgren@profolkhogskola.seKursledaren är kulturvetare med inriktning på grön hälsa, örtpedagog och utbildad vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Alnarp. Maria har varit kursledare för kortare natur- och friluftslivskurser i Gysinge samt ett läsår i Västmanland och ett läsår i Region Örebro län. Maria leder nu skolans nationella distanskurs i Friluftsliv och Ledarskap.  

 

Plats:  

Kursen genomförs på distans med digitala lägereldar via verktyget zoom. Introduktion och support erbjuds för den som behöver det. Du behöver tillgång till dator, Ipad eller en smartphone.   

Intyg: Samtliga deltagare får kursintyg efter genomförd kurs.  

 

ANSÖKAN OCH MER INFORMATION: 

Sista ansökningsdag 13 juni 2025

Ansökan: Kursen har begränsat antal platser och ansökan är skriftlig. Du kan ansöka via formuläret nedan eller kontakta skolan för en blankett. Välkommen med din ansökan och att upptäcka friluftsglädje tillsammans!   

Ansökan skall vara skriftlig. Du kan ansöka via formuläret nedan, eller kontakta skolan för blankett. Välkommen att kontakta oss:
Telefon: 0291-212 23, helgfri vardag 10.00-12.00, 13.00-15.00
E-post: kurser@profolkhogskola.se