Nyfiken på konst

Kursstart vecka 34 2025, Särskild kurs

Det här är en kurs där mötet med samtidskonst står i centrum. Under året får vi tillsammans möjlighet att utforska och vara nyfikna på några olika områden som berör konsten idag.  

Vi möts i digitalt konstrum i kombination med platsträffar i centrala Stockholm.  

 Kursens mål:

Kursens övergripande mål är att göra konsten tillgänglig för fler genom att på ett lekfullt och prestigelöst sätt närma oss olika konstnärliga uttryck. Utöver det är kursens mål att: 

  • Ge deltagarna en inblick i och kunskap om samtidskonst och att gemensamt reflektera över den konst vi möter i olika sammanhang – det kan vara bildkonst, skulptur eller andra konstformer. 
  • Få tillgång till samtidskonst både genom platsbesök och via digitala kanaler 
  • Ge kunskap om och reflektera över hur hållbarhet som tema tillämpas av samtidskonstnärer 
  • Belysa och diskutera vad konst i vården kan innebära och betyda för patienter, anhöriga och vårdpersonal 
  • Erbjudas tillfälle att gemensamt få delta i att utforska eget skapande och kreativitet 

  

Innehåll: 

Kursen kommer att innehålla digitala träffar där några olika fält inom samtidskonst kommer att belysas varje lektionstillfälle. Vi kommer också att ta upp digitala visningar till exempel soffvisningar på Moderna Muséet och även med utblick på internationella museum som går att besöka digitalt. Vi reflekterar över det vi får ta del av och några moment i kursen kommer att vara platsbesök i centrala Stockholm. Du kommer även att få möjlighet att göra en ”skulpturspaning” på egen hand eller tillsammans med någon i gruppen. Deltagarna kommer att få prova på eget skapande och vi kommer även att bjuda in till ett möte och samtal med en konstnär. Under kursen kommer vi även att ha kontakt med Konstfrämjandet och få insyn i vad deltagarbaserad konst är via ett möte i vårt digitala konstrum. Vi kommer även att lyfta hur aktuella samhällsfrågor avspeglas i samtidskonsten. 

Arbetssätt: 

Vi träffas på onsdagar och fredagar i vårt digitala ”konstrum”. Vi arbetar utforskande och reflekterande kring samtidskonst ur flera olika perspektiv som beskrivs under kursens målformulering. Kursledaren planerar föreläser och leder kurstillfällena. Mellan kursträffarna sker sökning och efterforskning av information digitalt av kursdeltagarna. Kursen kombinerar lektioner, föreläsningar, studiebesök, grupparbeten och handledning. Kursupplägget varierar under terminen och innehåller både distansstudier och närträffar i Stockholm. Platsträffarna i Stockholm är alltid på en onsdag. 

Kursens omfattning: 

25%

Omfattning och kurstider: 

Höstterminen 2025 vecka 34- 51 

Vårterminen 2026 vecka 4-22 

Kursen genomförs varje vecka på onsdagar i det digitala klassrummet mellan klockan 9.00-12.00 och vid platsträffar vid tre onsdagar klockan 10.00-15.00. De veckor som vi inte har platsträff är det även ett digitalt konstrum på fredagar klockan 9.00-11.00.   

Kostnad:  

All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri. Kursavgiften för studiebesök och platsbesök är 450 kronor per termin. Deltagarna står för resekostnad och förtäring vid träffarna. I de fall där det är möjligt uppmuntrar vi till samåkning.  

Förkunskaper: 

Det krävs inga förkunskaper för att delta på kursen.

Kursansvarig lärare:  

Maria Lindgren, maria.lindgren@profolkhogskola.se 
Kursledaren är kulturvetare och har arbetat inom kultursektorn både på kommunal nivå som kultursekreterare och på regional nivå som kulturutvecklare för samtidskonst i Västmanland. Maria har även varit kursledare för Nyfiken på konst i Västerås, Örebro och Stockholm. 
 
 

Intyg: Samtliga deltagare får kursintyg efter genomförd kurs. 

ANSÖKAN OCH MER INFORMATION:

Ansökan: Kursen har begränsat antal platser och ansökan är skriftlig. Du kan ansöka via formuläret nedan, eller kontakta skolan för en blankett.

Sista ansökningsdag: Sista ansökningsdag är 27 april. Kursen har ett begränsat antal deltagare.  Antagningsbesked skickas efter antagningskonferens, därefter löpande reservantagning.

Vill du veta mer, kontakta oss: 

PRO Folkhögskola – telefon 0291-212 23 klockan 10.00-12.00, 13.00.15.00 helgfri vardag eller via e-post: kurser@profolkhogskola.se
Kursledare: maria.lindgren@profolkhogskola.se, telefon 070-798 72 50